gastblog: Zo scoort u uw droomhuis

Zaterdag 6 oktober is het Open Huizen Dag. Veel woningverkopers in Middelburg, Goes en omstreken zetten hun deuren van 11.00 tot 15.00 uur open voor bezoekers. Voor u! Dit is uw moment om even ongegeneerd te spieken, zonder dat er meteen een makelaar op uw hielen zit. Dus ga nu toch even langs bij die woning in het centrum van Goes waar u al een tijdje over twijfelt. Of ga eindelijk letterlijk die drempel over voor uw allereerste bezichtiging. En als u het doet – en u gaat het gewoon doen – doe het dan goed. We helpen u even op weg met onze vijf weetjes voor een succesvolle Open Huizen Dag.

Weetje 1: weet wat u wilt
Als u niet weet wat u zoekt, gaat u het ook niet vinden. Dus zorg dat u eerst goed weet wat u zoekt in een woning. In welke stad of in welk dorp wilt u dat het staat? Hoeveel ruimte moet het bieden? Wilt u een tuin en hoe groot mag die dan zijn? Moet het in de buurt van scholen of snelwegen liggen? En zo kunt u eindeloos doorgaan. Maak de lijst zo lang u wilt. Klaar? Filter dan de vijf belangrijkste items eruit en ga op zoek naar woningen die daaraan voldoen. Die gaat u op zaterdag 6 oktober bezichtigen!

Weetje 2: weet wat unog niet weet…
Op internet staat vaak al veel informatie over een woning. Maar er zijn altijd nog dingen die u niet weet. Wat zijn die? Waar bent u nog benieuwd naar? Van welk (hard)hout zijn de kozijnen bijvoorbeeld gemaakt? Handig om te weten in verband met het onderhoud. En waarom wil de verkoper verhuizen? Is dat vanwege het drukke verkeer in de straat (oei, alarmbellen) of gewoon omdat hij/zij vanwege werk naar een andere stad verhuist? En is er al eens gekeken naar die scheur in de gevel? Gevalletje ‘is gecheckt, niks aan de hand’ of ‘begin van het einde’? Noteer al uw vragen en neem ze mee tijdens de bezichtiging.

Weetje 3: weet dat u het straks niet meer precies weet
Het is zaterdag 6 oktober, 11.00 uur. Uw avontuur start. U bezoekt huis 1 in Goes Zuid, huis 2 in Kapelle en misschien ook nog wel een huis 3, 4 en 5. U kijkt rond, stelt vragen en doet een heleboel indrukken op. Wát een mooie details hier en ai, veel schilderwerk daar. Om 15.00 uur gaat u naar huis en ploft neer op de bank. Dan begint u te malen. Wat was het leukste huis? Waar was ook alweer dat schilderwerk nodig? Hoe ‘erg’ was het? Wedden dat u het allemaal niet meer precies weet? Dus: leg het vast. Maak tijdens de bezichtiging foto’s (met toestemming van de makelaar en/of bewoners) en aantekeningen. Daar hebt u achteraf heel veel gemak van.

Weetje 4: weet het zeker
U komt aan bij uw droomhuis. Dit is ‘m! Alles lijkt te kloppen. Behalve dan al die andere geïnteresseerden die er, tegelijk met u, in rondlopen. Wegwezen, deze is van mij! Uw eerste neiging: een bod uitbrengen. Ons advies: doe dat alleen als u het 100% zeker weet. Laat u niet leiden door de druk van andere bezoekers. Neem ter plekke contact op met de makelaar en leg een afspraak voor een tweede bezichtiging vast. Komt er in de tussentijd een bod, spreek dan af dat u daarvan op de hoogte wordt gebracht. Zo kunt u er toch nog een nachtje over slapen en tijdens de tweede bezichtiging op uw gemak alles nog een keer goed bekijken.

Weetje 5: Weet wat u kan
Nee, niets nachtje slapen en nog eens goed bekijken. Dit is ‘m, dit is ‘m écht! Alles klopt. U weet het 100% zeker. U brengt een bod uit. Dan hebben we nog één weetje voor u: weet wat u kan. Zorg dat u voorafgaand aan de Open Huizen Dag hebt laten uitrekenen hoeveel u maximaal kunt lenen en welke maandlasten u dan hebt. Dan weet u tenminste ook of u uw bod waar kunt maken en of u uzelf vervolgens oké voelt bij de maandlasten die daarbij horen. Het zorgt voor een pak minder stress bij het uitbrengen van uw bod en een des te groter feest bij de woorden ‘u bod is aanvaard’.

Houd deze tips aan en u scoort op zaterdag 6 oktober uw droomhuis. Go for it!

Meer tips?

Wilt u meer tips of een kosteloze berekening van uw financiële mogelijkheden? Bel, mail of app dan naar de Hypotheekshop in Goes. Ook op de Open Huizen Dag zijn we bereikbaar. We zijn er tot 15.00 uur.