Wij presenteren u

KwadendammeZwaaksedijk 2

€ 899.000,- k.k.

Kenmerken

Woonoppervlakte
187 m2
Perceeloppervlakte
3.170 m2
Aantal slaapkamers
2

Omschrijving

De Roode Hoeve

In de Zwaakse Weel, een van de grootste en mooiste natuurgebieden van Zuid Beveland, staat de eeuwenoude, prachtig gerestaureerde boerderij ‘De Roode Hoeve’. Hier, op deze historische plek te midden van de natuur, in dit idyllische tafereel met eeuwenoude boeren gebouwen, waant u zich terug in de tijd. Dit is niet zomaar een plek of zomaar een boerderij; De Roode Hoeve ademt geschiedenis, prikkelt al uw zintuigen en geeft uw dromen vrij spel.

Liefde en vakmanschap
Een uniek boerenhof als De Roode Hoeve, met zijn kenmerkende combinatie van schuur, woonhuis, zomerhuis, bakkeet en wagenhuis, moet gekoesterd worden en bewaard blijven. Het is dan ook sinds 1967 een beschermd Rijksmonument. Dat ziet u direct terug in de vele authentieke details en de liefde en het vakmanschap waarmee de historische gebouwen zijn gerestaureerd.

Zeeuwse schuur
Het meest in het oog springt natuurlijk de grote schuur van maar liefst 40 meter lang en 525 m2 oppervlakte. Het betreft een zogenaamde dwarsdeelschuur, passend bij het Zeeuwse tijdsbeeld van begin 17e eeuw. Het exacte bouwjaar van de oorspronkelijke schuur is niet te achterhalen, maar kort nadat de oude schuur in 2006 tijdens een storm grotendeels instortte, is hij met oog voor historische details herbouwd. Hij verkeert dan ook in geweldige staat en is geschikt voor tal van bestemmingen.

In de schuur is de oorspronkelijke indeling van twee houten dorsvloeren in het verlengde van de grote dwarsdeeldeuren, de ‘tasruimte’ voor de opslag van de oogst en een stalling voor kleinvee (paarden voor werk en koeien voor de mest) terug te vinden. Dit alles onder een indrukwekkende houten kapconstructie. Mooie details zoals de rode kleur van de rabatdelen en de witte kaders rondom de deuren zijn te herleiden naar functionele vroegere eigenschappen: de rode kleurstof kwam oorspronkelijk uit de lokaal gewonnen meekrapwortel en de witte kaders markeerden de deuren in donkere maanden.

Woning
Vanuit de schuur is de aangrenzende, verrassend ruime, woning te bereiken. Deze dateert uit begin 19e eeuw en is in de loop der jaren regelmatig opgeknapt. Ook hier is te merken dat er met waardering voor de historie te werk is gegaan. U ziet het aan de bedsteden in de woonkamer, de houten schouw, het kastwerk en aan de vele authentieke details zoals oude tegeltjes en balkenplafonds.

Ook aan de indeling van de woning is niet getornd. De entree komt uit in een lange centrale gang met rechts de keuken en links de woonkamer. Achter de keuken bevindt zich de ‘opkamer’ die zich prima leent als kantoor, slaapkamer of hobbyruimte. Onder de opkamer zit een ruime kelder met grote opslagcapaciteit en verder bevinden zich op de begane grond ook nog een toilet, badkamer en de trap naar de eerste verdieping. In de grote open ruimte op die eerste verdieping kunnen met gemak drie slaapkamers en een zolderruimte gerealiseerd worden.

Zomerhuis & bakkeet
Rechts achter de woning staat het lieftallige zomerhuis met daaraan grenzend de bakkeet. Hier werden vroeger broden gebakken, wegens brandgevaar een eindje bij de rieten kap van de schuur vandaan. In het zomerhuis zelf werd vroeger in de warme zomermaanden gekookt zodat het in de woning lekker fris bleef. Het zomerhuis dateert waarschijnlijk uit begin 19e eeuw. Vandaag de dag leent het zich uitstekend om verder te worden ingericht tot comfortabele verblijfsruimte.

Wagenschuur en overige opstallen
De wagenschuur is oorspronkelijk in 1860 gebouwd, maar inmiddels vervangen door een nieuwe schuur. Ook de overige opstallen, zoals de duiventil, het kippenhok, de volière en het prieeltje zijn later, in de 21e eeuw toegevoegd.

Het erf
Het erf, 3.170 m2 groot, ziet eruit zoals een boerenerf er eeuwen geleden uit zou hebben gezien: omgeven door hagen, met een functionele agrarische verharding als rijpad en een schuur, woonhuis, zomerhuis en wagenschuur. Mede daardoor, en ook door de toepassing van oude materialen bij de restauratie, is de cultuurhistorische waarde van De Roode Hoeve hoog.

Maar wat wellicht nog waardevoller is, is het gevoel dat De Roode Hoeve u geeft. Daar, in de Zwaakse Weel, met alle historische gebouwen en natuur om u heen, een mooie bloemen- en moestuin binnen handbereik, een terras waar u de zon de hele dag van de zon kunt genieten en een prachtige waterpartij in de voortuin, voelt u zich de koning te rijk.
Welke bestemming geeft u De Roode Hoeve?

Stelt u zich voor wat u allemaal met De Roode Hoeve zou kunnen doen? De mogelijkheden zijn eindeloos, maar worden ook beschermd door de gemeente en de Vereniging Natuurmonumenten. Laatstgenoemde is eigenaar van het perceel en het omliggende natuurgebied. Met hart voor de historische waarde van De Roode Hoeve denken zij met u mee in de mogelijkheden die dit unieke object biedt en hoe u het samen voor de toekomst kunt behouden.

Als erfpachter bent u verzekerd van een lange toekomst op De Roode Hoeve, aangezien er een opstalrecht gevestigd wordt en de erfpachtperiode voor een periode van 30 jaar geldt, met in principe verlenging van het opstal- en erfpachtrecht voor weer 30 jaar. De bijbehorende canon is fiscaal aftrekbaar van het belastbaar inkomen in Box 1.

Wordt het uw toekomst? Neem contact met ons op. We nemen de mogelijkheden graag met u door.

Interesse

Binnenkijken in deze woning? Dat kan. We geven je graag een rondleiding door dit leuke huis. Vraag een bezichtiging aan via onderstaande button, of neem contact met ons op per e-mail of telefoon.
(0113) 30 12 34 info@bootmakelaars.nl

Specificaties woning

Overdracht

 • Koopprijs: € 899.000,- k.k.
 • Aanvaarding: in overleg
 • Woning financieren:

Bouw

 • Soort woonhuis: vrijstaande woning
 • Soort bouw: bestaande bouw
 • Bouwjaar: 1846
 • Soort dak: zadeldak

Oppervlakten en inhoud

 • Woonoppervlakte: 187 m2
 • Perceeloppervlakte: 3.170 m2
 • Inhoud: 824 m3

Indeling

 • Aantal kamers: 4
 • Aantal slaapkamers: 2
 • Voorzieningen: rookkanaal

Buitenruimte

 • Tuin: tuin rondom

Garage

 • Soort garage: geen garage

Locatie en omgeving

Klik hier om terug te gaan naar het volledige woningaanbod.

OOK VERKOPEN?

WIJ HELPEN U GRAAG!

KLIK HIER
Banner image