Makelaar én ervaringsdeskundige Sander Sinac aan het woord

Twee jaar geleden verhuisde ik samen met mijn vriendin terug naar Zeeland. Pas afgelopen december kochten we eindelijk een eigen woning. Die zijn we nu volledig aan het verbouwen. Het is een win-winsituatie gebleken. Het is namelijk een leuk avontuur én een leerzaam proces voor mij als makelaar. Ik kan kopers nu nog beter over de mogelijkheden van een woning vertellen.

 

 

De woningmarkt is krap, ook als je zelf makelaar bent. Ook wij kregen te maken met inschrijvingsprocedures en het lange afwachten tot het verlossende woord: wel of niet gewonnen. Toch bleven we zoeken, want huren is natuurlijk ook hartstikke duur. Afgelopen december was het zover: we kregen de sleutel van onze jaren-dertigwoning. Een pareltje? Nee, maar wel in de dop.

 

Opknapper

We zochten eerst wat zoveel mensen zoeken: een karakteristieke woning met authentieke details in perfecte conditie. Vind ze maar eens. In Goes was er in ieder geval weinig aanbod en veel concurrentie. Dus kozen we voor een leuke jaren-dertigopknapper. Het mooie is: van deze woning kunnen we met een verbouwing echt helemaal ons droomhuis maken.

 

Lastig inschatten

Op het moment van kopen moet je de verbouwingswerkzaamheden en -kosten wel inschatten en dat is best lastig. Wat moet er geïsoleerd worden en wat kost dat? Wat kost het verwijderen van een (draag)muur en het installeren van een nieuwe badkamer? En natuurlijk ook: wat zien we nu nog niet, waar we straks wel door verrast kunnen worden? In ons geval was dat bijvoorbeeld een slechte riolering. Die moest er helemaal uit.

 

Zoveel te doen

Door veel uitzoeken en navragen, maakten we het plaatje op. Er moest ontzettend veel gebeuren. We zijn nu bijvoorbeeld druk bezig met het storten van een nieuwe, geïsoleerde, betonvloer op de begane grond. Dit was namelijk een houten vloer en je voelde de tocht er letterlijk doorheen komen. We vervangen en isoleren ook het dak en verwijderen een dragende muur tussen de keuken en de woonkamer. Allemaal flinke ingrepen, maar ze leveren straks heel veel extra comfort op.

 

Neem de tijd

Zo’n verbouwing levert natuurlijk ook een mooie waardevermeerdering op van de woning. Maar het meest geniet ik van het idee dat we straks in een prachtige, comfortabele jaren-dertigwoning wonen. Straks, want we moeten even geduld hebben. Door tegenvallers zoals de riolering en uitgestelde levertermijnen van materialen duurt de verbouwing wat langer. Maar dat geeft niet. Voor een verbouwing moet je de tijd nemen. Je moet jezelf niet teveel druk opleggen en je concentreren op het eindresultaat. Dat is wat we doen.

 

Van ervaring naar advies

Ondertussen geniet ik van de ervaring. Die gebruik ik nu al volop tijdens bezichtigingen. Ik kan mensen nu veel beter adviseren over de verbouwingsmogelijkheden in een huis, waar je een aannemer voor moet inschakelen en wat je eventueel ook zelf kan doen. Echt leuk om daarin te kunnen bijdragen, nu als makelaar én als ervaringsdeskundige.